dinsdag 13 maart 2012

Sunjata, de leeuwenkoning van Mali

Dit eeuwenoude waargebeurde heldenpos is nog steeds van groot belang in de West- Afrikaanse samneleving. Sunjata wordt onrechtmatig verstoten en gaat op de vlucht. Zijn tocht maakt van hem een wijs en volwassen krijger die een nieuw rijk sticht dat verschillende volkeren verenigt.

Sunjata, de leeuwenkoning van Mali is een verhaal over recht en onrecht. Over trouw, liefde en vriendschap.
In de voorstelling komen er letterlijk zaken naar voren zoals: jager die buksen laten knallen, kinderen die met het kadaver van een koe aan het spelen waren op de zandvlakte, mannen die vooral in zeteltjes hangen en pintjes drinken terwijl de vrouwen zich de ziel uit het lijf werken.

Het toneelbeeld is een zandvlakte met in het midden een baobaboom of apebroodboom, een boom die wel 1000 jaar oud kan worden. In deze boom zit een verteller, deze verteld het verhaal van Sunjata. In de voorstelling kwam er ook in voor dat van plantjes in zakjes chips. In Mali wordt in de steden alles langs de weg verkocht: meubels, groenten, schoenen.. en dus ook plantjes in gebruikte chipszakjes of koffiezakjes. Aangezien de aarde er dor en droog is, steken ze jonge plantjes in chipszakjes omdat deze het water goed bijhouden.

Persoonlijke mening
Ik vond deze theatervoorstelling één van de mooiste voorstelling die ik tot nu toe heb gezien.
Deze voorstelling was prachtig! Deze voorstelling kan men gaan zien vanaf 6 jaar tot ...
Er waren veel attributen op het podium aanwezig. Deze voorstelling werd ook gebracht door Pieter Embrechts, deze persoon is bekend van teamspirit.